design thinkers
portfolio
[hero image]

East Hampton High School

Renovation & Addition, Phased Project

the backstory

The renovate-as-new, phased project for 580 students in grades 9-12 includes 93,000-SF renovation of existing space and a 28,000-SF addition. The old gymnasium was transformed into a Team-Based Learning theater and new library. Two distinct additions consisted of a new gymnasium at the rear and the new science wing at the front of the building. A modest, third addition expanded the cafeteria seating.

Major site improvements to the main entrance reorganized vehicular, bus and pedestrian circulation to provide an efficient and safe solution. The campus design provides on-site solutions for sustainable drainage while enhancing connections to the existing athletic fields. This project met CT High Performance Building standards and is LEED Silver equivalent.

at-a-glance

TYPE:
Renovation and Addition
PRACTICE:
Architecture
Interior Design
Landscape Architecture
Programming & Planning
Structural Engineering
LOCATION:
East Hampton, CT
STATUS:
Completed June 2017
SIZE:
121,000 SF
INSIGHT

The East Hampton High School building committee tasked our team with six major project goals:

  • Respond to New England Association of School and Colleges (NEASC) educational deficiencies
  • Transform building and site circulation
  • Create distinct zones for community use, separate from academic space
  • Update the facility and campus to provide a safe learning and working environment
  • Create a high performance, energy efficient campus from 1960-era construction
  • Infuse the building with modern technologies for enhanced learning, communication and performance
SOLUTION

The renovation of the school greatly simplified the circulation within the building. Dead-end corridors were eliminated and small, strategic additions reconnected parts of the facility that completed the circulation organization.

The interior design team was faced with the task of reinventing the dreary, mish-mash of materials, clashing colors, and low ceilings in the existing corridors – and provided a sophisticated and unifying solution (covering the visual confusion, creating a uniform wainscot throughout, alluding to exterior materials with thin brick accents), totally transforming the experience of the space.

The Library was relocated from a pass-through remote corner of the building to the location of the old gym, in what is now the heart of shared activity spaces. This study and collaboration space allows for some natural acoustic separation as students work and research along the gradual curve of the bookshelves.

[image]

The building construction was broken into six phases. SLAM’s phasing plan built new additions first and used two outlying classroom wings as swing spaces.

IMPACT

The facility’s design met CT High Performance Building Standards, LEED Silver equivalent. The high school building previously performed at 91 kbtu per square foot and SLAM brought it down to 65 kbtu – almost a 30% savings. The school facility, which previously had no air-conditioning, is now enveloped in energy-saving insulation from roof to floor and is completely air-conditioned, using a rare “cooling beam” technology. SLAM (teamed with Consulting Engineering Services, a MEP firm in Middletown, CT) and designed a chilled-beam cooling system. This system differs from traditional chilled-air systems, mainly in that chilled water runs through ceiling pipes to deliver ambient cooling of the warm, overhead air. Because cold air is dense, it falls to the floor in a convection loop that drives lighter, warm air upward to keep the cooling cycle going. Advantages of the system are that its pipes take up less space overhead and costs less than bulkier, fabricated sheet metal ducting used in blown-air systems. Another is that chilled-beam systems run quieter, helping meet state guidelines for ambient noise levels in classrooms.

[image]

It was important to relocate the existing gym from the center of the building to a more accessible location adjacent to the athletic fields.

[image]

Moving the gym opened up a large central, high bay space to use for the new Team-Based Learning theater (TBL). It also included a new media center/library, which was formerly at a remote end of the building. This also improved circulation in the building.

[image]

30% Heat Energy Savings

[image]

This building is LEED Silver Equivalent.

[image]

East Hampton was built to the CT School Safety Infrastructure Council Guidelines.

Project Contact

related projects

[case study]
The Frederick Gunn School
Washington, CT